Asiakasvetoisen myynnin parhaat käytännöt 2016

Työkalut vuodelle 2015

Reilu vuosi sitten perustin blogin nimeltä Myyntipuheita. Asiakasvetoisen myynnin parhaat käytännöt 2015, oli ensimmäisen kirjoittamani blogiteksti. Nyt kun vuosi on taas vierähtänyt, on aika vetää yhteen asiakasvetoisen myynnin parhaat käytännöt vuodelle 2016.

1. Liittoudu

Päättäjillä on jatkuvasti vähemmän aikaa tavata myyjiä. Luottamuksen rakentaminen ei aina tapahdu kädenkäänteessä, eikä ajankohtakaan välttämättä ole oikea juuri sinun ratkaisullesi.

Asiakkaalla on kuitenkin usein tarpeita, joiden esiin kaivelu on helposti tehtävissä, kun vaan tietää mistä aloittaa. Jos asiakkaalla on tarve, johon et kykene vastaamaan, niin valjasta verkostosi asiakkaan avuksi. Jokainen liittouman jäsen voittaa ja mitä suurempi liittouma, sitä enemmän kaikki osapuolet hyötyvät. Systeemi toimii erittäin hyvin mikäli muistat tehdä pohjatyön eli prospektoinnin huolellisesti.

2. Digitoi dialogi

Sosiaalinen myynti. Muistan vuosien takaa koulutuksen, jossa opetettiin miten tärkeää on pitää asiakas "lämpöisenä". Tällä tarkoitettiin sitä, että myyntitapaamisten välissä asiakkaalle soiteltiin, kyseltiin lätkämatseihin, tapahtumiin ja niin edelleen. Sosiaalisessa myynnissä on kyse vähän samoista asioista. Ollaan samoissa piireissä, ja keskustellaan kiinnostavista asioista. Satunnainen Twitterin silmäily ei lisää myyntiä.

Pelkkä markkinoinnin tuottamien sisältöjen jakaminen ei sekään lisää myyntiä. Asioita ja ihmisiä kohtaan tulee osoittaa aito mielenkiinto, samaan tapaan kuin asiakkaita kasvotusten kohdatessa. Dialogissa on ennen kaikkea kyse vuoropuhelusta. Niinpä kannattaakin miettiä, onko käyttäytymisesi verkossa synkkää yksinpuhelua vai aitoa dialogia? Sosiaalisesta myynnistä voit lukea lisää esim. täältä.

3. Kontrolloi ajankäyttöäsi

Kun olet tehnyt sosiaalisesta myynnistä systemaattista, kannattaa kiinnittää omaan ajankäyttöön huomiota. Verkko tarjoilee sinulle jatkuvasti ärsykkeitä ja yhdellä väärällä klikkauksella voit käyttää helposti kymmenen minuuttia väärän aihealueen ympärillä. Kun olet päätteellä, pidä kiinni tavoitteistasi, äläkä hypi sivuraiteille. Kun keskityt sosiaaliseen myyntiin, keskity vain siihen. Multitaskaus on tutkistusti huono juttu ja pahimmillaan somen selailu on pelkkää ajanhukkaa.

Kun kohtaat asiakkaita kasvotusten, varmista että käytätte aikanne oikeiden asioiden parissa. Oma nyrkkisääntöni on, että jos olen menossa tapaamiseen, johon minun ei tarvitse valmistautua, olen todennäköisesti menossa sinne turhaan.

mikki.yleva@haltu.fi
0408698887@WhatsApp
@MikkiYleva on Twitter