Helvetinviikko

Kuvittele viikko, jonka aikana hoidat kaikki viime kuukausien aikana rästiin jääneet asiat. Käyt iltaisin nukkumaan tasan kello 22:00 ja heräät joka aamu 05:00. Keskityt koko viikon ajan niihin elämän osa-alueisiin, joissa koet olevasi heikoilla ja haluat parantaa tapojasi.

Kaikki viihde, kuten television katselu ja sosiaalinen media on kielletty. Lisäksi makeiset ja muut herkut ovat kielletty. Kaikenlainen jännittävien tilanteiden ja konfliktien välttely on ehdottomasti kielletty. Lisäksi itseään kohtaan on oltava rehelinen ja omasta ajattelusta, sanoista ja päätöksistä on otettava vastuu.

Kuulostaako haastavalta? Nostetaan hieman vielä rimaa. Oikeita päätöksiä on helppo tehdä kun on henkisesti ja fyysisesti hyvässä kunnossa. Mutta mitä tapahtuu kun teet vuorokauden töitä putkeen nukkumatta? Tästä voit ottaa selvää suorittamalla helvetinviikon.

Tässä blogitekstissä kerron omasta helvetinviikostani. Kerron miksi lähdin toteuttamaan helvetinviikkoa ja millainen viikko oli.

Lukuaika n. 10 minuuttia.

Siis mitä helvettiä?

Helvetinviikko nimisen kirjan on kirjoittanut Erik Bertrand Larssen. Työkseen henkistä valmennusta tekevä Erik, on valmentanut esimerkiksi lukemattomia huippu-urheilijoita ja yritysjohtajia. Kirja on jatkoa Erikin ensimmäisellä kirjalle Paras, joka myös käsittelee henkistä valmennusta.

Olin lukenut Erikin esikoisteoksen Paras aiemmin kesällä. Kirjan avulla opin asettamaan itselleni sellaisia tavoitteita, joihin kykenin sitoutumaan. Lisäksi opin keinoja joiden avulla pystyin motivoimaan itseäni. Panin oppimani asiat kovaan testiin ja kirjoitin elokuussa tavoitteeni paperille.

Juoksen maratonin vuoden 2017 aikana.

Myöhemmin 14. Lokakuuta juoksin Vantaa Maratonin. Kieltämättä yksi elämäni kovimmista saavutuksista tähän asti. Onnistuttuani olin vakuuttunut siitä, että Erikin valmennusmetodeissa on ideaa. Päätin jatkaa opiskelua ja kävin kirjakaupasta hakemassa kirjan jatko-osan nimeltään helvetinviikko.

Helvetinviikolla töitä tekee parempi sinä

Lainaus kirjan takakannesta.

"Vietä helvetinviikko! Armeijassa helvetinviikko tarkoittaa sekä fyysisesti että psyykkisesti äärimmäisen rankkaa harjoitusjaksoa. Erik Bertrand Larssen on tehnyt siitä siviilimuunnelman, jonka kuka tahansa voi toteuttaa. Se alkaa maanantaina kello 5:00 ja päättyy sunnuntaina 22:00.

Helvetinviikon aikana ylität itsesi ja olet paras mahdollinen versio itsestäsi. Yllät parempiin suorituksiin ja saat esiin paremman minäsi. Saat kokemuksen, jonka muistat lopun ikääsi.
Onnea helvetinviikolle. Pystyt parempaan kuin luuletkaan!"

Helvetinviikon yksi hienoista puolista on se, että jokainen suunnittelee itse omat tavoitteensa. Tavoitteet voivat lähtökohdista riippuen oli täysin erilaisia.

Minulla oli tavoitteena jatkuva pelon voittaminen, itsetuntemuksen kehittäminen ja positiivisen ajattelun lisääminen. Näiden teemojen lisäksi valitsin muutamia pieniä, mutta sitäkin sitkeämpi tapoja, joista päätin pyrkiä eroon viikon aikana. Näitä olivat esimerkiksi kynsien syöminen ja kynsinauhojen repiminen.

Sunnuntai-iltana, iltana ennen helvetinviikon alkua olen pohtinut muistikirjani sivuilla esimerkiksi tällaisia asioita.

“Olen päässyt tähän asti. Olen aloittanut jatkuvan opiskelun. Olen töissä paikassa, jossa saan oppia uutta joka päivä."

“Minulla ei ole ollut kovia tavoitteita, mutta suurimmat olen saavuttanut. Sellaiset, jotka olen itse itselleni asettanut."

“Millä elämän osa-alueilla on eniten parantamisen varaa?”

Päätin kehittää itsetuntemustani selvittämällä oman luontaisen vuorovaikutustyylini. Apuna käytin Thomas Erikssonin Idiootit ympärillä nimisen kirjan sisältöä. Kirjassa esitellään malli, jonka avulla kaikkien ihmisten erilaiset vuorovaikutustyylit voidaan jakaa neljään eri kategoriaan. Halusin tehdä viikon kestävän analyysi kahdesta syystä.

  1. Asettaessani seuraavaa isoa tavoitetta elämääni haluan, että luontainen temperamenttini ja vuorovaikutustyylini tukevat mahdollisuuksiani saavuttaa asetettu tavoite

  2. Pyrkiessäni kohti tavoitteitani tulen varmuudella tarvitsemaan taitoa vaikuttaa toisiin ihmisiin ja tässä onnistuminen edellyttää hyvää itsetuntemusta

Tältä oma harjoituksena näytti viikon päätteeksi.

DISC-analyysi

Maanantai: Tavat

Mikä on tapa? Kartoita omat tapasi. Määrittele, millaisia tapoja haluat omaksua. Miten onnistut muuttamaan tapojasi?

Itse määrittelin muutamat tavat joita halusin muuttaa. Kynsien syönti. Kynsinauhojen repiminen. Herätyskellon torkuttaminen. En muista paljoakaan maanantaista. Päiväkirjan sivut ovat maanantaina osalta tyhjiä joten vapaa-aikaa ei tainnut juurikaan olla.

Tiistai: Moodi ja keskittyminen

Tämä oli kiinnostava päivä. Kiinnitin erityisesti huomiota siihen millaisen viestin lähetin muille omalla olemuksellani. Lisäksi keskityin erityisesti siihen minkälainen mielentila minulla on. Päivään mahtui tilanteita laidasta laitaan. Aamu alkoi 05:00 aamiaisella ja salitreenillä. Salilla olin keskittynyt äänikirjaan samalla kun treenasin. Aamupäivä ja iltapäivä meni töissä ja ilta vapaaehtoistyötä tehdessä Akaan kirkossa. Illan päätteeksi kirjoitin ylös omat päivän moodini:

  1. Rauhallisen keskittynyt
  2. Lujan lempeä
  3. Aktiivinen ja älykäs

Keskiviikko: Ajanhallinta

Millainen on ihanteellinen päiväohjelma?

Minulla se on arkisin tämän näköinen. Aamulla ylös 05:00 ja kevyt aamiainen ennen lenkkiä tai kuntosalia. Kuntosalin tai harjoituksen jälkeen toinen ateria. Töitä 8:00 - 11:00. Lounas. 12:00 - 16:00 töitä. Välissä taukoja ja välipaloja tarpeen mukaan ja osittain tehtävistä riippuen. 16:00 - 20:00 Sosiaaliset suhteet ja harrastukset. Ystäviä, ruoan laittoa, musiikkia, yhdistystoimintaa ja aikaa perheen kanssa jne.

Päivä meni erittäin hyvin. Suunnittelin ajankäytön normaalia tarkemmin. Tämä näkyi siten, että illan päätteeksi minulla oli hyvin aikaa pohtia miten onnistuin päivän teemassa. Päiväkirjan sivuilta ei välity aikapainetta. Tulin hyvälle tuulelle kun olin poikkeuksellisesti suunnitellut myös illallisen etukäteen. Olin päättänyt koska syödään ja missä syödään ja itseasiassa ruoan laitto ja ruokailu oli kiireetöntä ja mukavaa.

Torstai: Pois mukavuusalueelta

Tämä on se päivä mitä useimmat pelkäävät.

Heräsin aamulla 05:00. Normaalisti. Smoothie naamariin. BMW käyntiin ja asfalttia nielemään. Teboililta takeaway-kahvi ja flirtit myyjälle. Kuntosalin pihassa ennen kello kuutta. Vaihdoin treenikamat päälle ja lähdin treenaaman. Maastaveto, penkkipunnerrus, kyykky ja vatsarutistukset. Check.

Hyvän harjoituksen jälkeen astelin suihkutiloihin ja muistin lihasmuistista, että suihkun hanoista tulee ensin kylmää vetää. Ajatus ehti harhailla sekunnin tuhannesosan verran kunnes tajusin.

“Hetkinen, nyt on helvetinviikko, tietenkin otan kylmän suihkun koska se pelottaa!”

Otin kylmän suihkun ja se virkisti.
Aamupäivä meni töissä tavalliseen tapaan. Iltapäivällä meillä oli palkallista liikuntaa joten toinen kuntosalitreeni tuli tehtyä iltapäivällä. Treenien jälkeen ajelin lähelle Tampereen keskustaa y-kampuksen mentori-illan tapaamiseen verkostoitumaan. Siellä meni pari tuntia. Ennen yövuoroa pääsin hetkeksi tuulettamaan aivojani kun työkaverini improvisaatio-ryhmällä oli esitys Tampereella.

Sitten ruokakaupan kautta takaisin töihin. Iltavuoro oli takana ja yövuoro häämötti. Hain kaupasta ruokaa ja kaksi olutta. Ei kuulosta kovin kurjalta eihän? No ei se niin kovin kurjaa ollutkaan. Tein koko yön rutiininomaisia tehtäviä. Prospektoin, eli etsin potentiaalisia asiakkaita. Kävin yön aikana läpi noin 300 suomalaista LVI-alan yritystä.

Tein töitä intensiivisesti. Kun alkoi väsyttää, kävin vetämässä leukoja tai harjoittelin kahvakuulan avulla. Sykkeiden nostaminen oli tehokas keino torjua väsymystä. Välillä siemailin tauon aikana olutta ja pelasin flipperiä.

Tässä tunnelmia aamuyöltä kello 4:15.

yökuva

Yövuoroni tuli päätökseen hieman ennen seitsemää. Oli hieman vaarallista lähteä autoilemaan valvotun yön jälkeen mutta päätin ottaa riskin. Ajaessani torjuin väsymyksen viilentämällä ilmapiiriä ajamalla ikkunat auki ja läiskimällä säännöllisin väliajoin itseäni nahkahanskalla pitkin poskia. Taktiikka toimi ja olin kotona hieman ennen kello 8:00.

Perjantai: Lepo ja palautuminen

Taito levätä tehokkaasti

Minua odotettiin saapuvaksi Akaan Neuvolaan aamulla kello 09:00. Ehdin siis kotiin päästyäni nukkumaan 45 minuuttia. Päivä teemaa kunnioittaen, käytin tuon 45 minuuttia tehokkaasti nukkuen.

Herättyäni olin kuin uusi mies. Suuntasin autoni kohti Akaan Neuvolaa jossa me lahjoitimme osan Joulupuu-hyväntekeväisyyskampanjan tuotoista neuvolan henkilökunnan jaettavaksi. Joulupuu-hyväntekeväisyyskampanjalla kerättiin lahjoja ja ruoka-apua niitä tarvitseville perheille eri puolilla Akaata. Kuten kuvasta näkyy, en käy ihan täysillä. Tässä lehtiartikkeli lahjoituksesta.

AkaaNeuvola

Neuvolassa käynnin jälkeen menin töihin ja jatkoin samoja rutiininomaisia töitä joita olin tehnyt koko edeltävän yön.

Helvetinviikon säännöissä luki, että perjantaina saa skipata treenin. Skippasin. Kotona otin pienet päiväunet. Muistan olleeni pahan tuulinen ja väsynyt. En ole kirjoittanut mitään ylös. Illalla käydessäni nukkumaan, avasin helvetinviikko kirjan ja muistin jotain äkisti. Aiemmasta kirjan lukukerrasta jäi sellainen muistikuva, että lauantaina mennäänkin töihin. Tarkastin asian kirjasta ja totta se oli.

Panin herätyskellon soittamaan 05:00 ja suljin väsyneenä silmäni.

Lauantai: Sisäinen dialogi

Mitä on sisäinen dialogi ja miten tietoisempi sisäinen dialogi vaikuttaa?

Herätyskello katkaisee keskeneräisen uneni ja vaatii nousemaan ylös. Lähes jokaikinen aamu, ensimmäiset ajatukseni ovat negatiivisia. Ne pyytävät minua jäämään nukkumaan. Painamaan torkkua. Sanovat, että on hölmöä kiduttaa itseään nousemalla näin aikaisin. Negatiiviset ajatukset eivät näe viittä sekuntia pidemmälle.

Paitsi jos. Opetan itseni ajattelemaan juuri noina hetkinä positiivisesti. Viime kuukausien aikana olen opetellut väistämään nämä negatiiviset ajatukset. Aamuisin heti herättyäni menen hammaspesulle ja sen sijaan, että antaisin ajatusteni vain tulla ja mennä sellaisena kuin ne ovat, muutankin ajatuksiani tietoisesti. Keskityn tulevaan päivään ja kaikkeen positiiviseen ja hyvään mitä tiedän tulevan. Kaikkiin sellaisiin asioihin joita todella odotan.

Saatan esimerkiksi kumota ikävät ja negatiiviset ajatukset sanomalla itselleni.

“Tänään on kerrassaan loistava päivä. Tässä päivässä on paljon hyvää ja mielenkiintoista. Esimerkiksi töissä tehdään isoja päätöksiä ja pääsen esiintymään. Mikä on mukavaa. Töiden jälkeen saan viettää aikaa mahtavassa seurassa. Nyt kun käyn heti aamusta vetämässä treenin, niin tunnen itseni erittäin hyväksi ja onnistuneeksi, eivätkä päivän heittämät haasteet oikeasti tunnu miltään”.

Kuka tahansa voi soveltaa tätä metodia ja se on äärimmäisen tehokasta ja helppoa. Olin alkuun skeptinen mutta nyt siitä on tullut jo tapa. Aamuni alkaa sillä, että harjaan hampaita ja ajattelen positiivisia asioita joita päivään sisältyy. Mikä sen parempi aloitus päivälle?

Smoothie turpaan. BMW käyntiin. Motarille. Teboililta kahvi ja myyjälle flirtit. Ahhh! Ihanat rutiinit. Yhtäkkiä lauantai töissä alkoi tuntui järjettömän hyvältä! Salille ja treeni. Treeneistä kauppaan ostamaan aamiaistarvikkeita.

Astelin kuntosalilta kahdeksalta kohti Tampellan Salea. Normaalisti käyn M-Marketissa, mutta nyt oli lauantai ja M-Market aukeaisi vasta kello yhdeksän. Jo kaukaa näin Salen työntekijän kantavan tuulessa ja tuiskussa ulkomainostelineitä oikeille paikoilleen. Ohitin hänet sanomatta sanaakaan. Tartuin kiinni oven pielessä olevasta ulkomainostelineestä kiinni ja huusin hänen peräänsä.

“Mihin tämä toinen laitetaan?”

Myyjä kääntyi ja alkoi hieman hämmentyneenä neuvomaan mihin toinen mainos kuuluu sijoittaa. Kannoin mainoksen hänen luokseen ja hän sijoitteli sen parhaalle paikalle. Olin ensimmäistä kertaa kyseisessä kaupassa, joten minulla oli ongelmia löytää kaikkia etsimiäni ruoka-aineita. Vastavuoroisuuden velvoittamana myyjä kertoi tarkasti mistä löysin nuudelit, ananakset, maitorahkat, jogurtit ja niin edelleen. Kassalla hän kysyi olenko kaupungilla vain matkoilla vai asunko täällä. Ilmeisesti hän ihmettele kun en ollut asioinut kaupassa aiemmin.

Jatkoin toimistolle ja jatkoin samojen töiden parissa kuin aiemminkin. Päivä kului tavallisesti lounas-aikaa lukuunottamatta. En ollut varautunut siihen, että ravintolat avaavat ovensa lauantaina tyypillisesti vasta kello 12:00. Syön lounasta tavallisesti kello 11:00 ja tästä johtuen lauantaihin sisältyi myös epämääräinen 45 minuuttia, jonka aikana yritin etsiä itselleni kohtuullisen terveellistä mutta maittavaa lounasta.

Lopulta löysin itseni kello 12:00 Ravintola Tampellasta. Josta muuten saa hintalaatusuhteeltaan linnunradan parasta sapuskaa ja palvelua.

Lopetin työt kello 15:00 ja lähdin kotiin. Kotona tunsin kiitollisuutta kuluneesta viikosta ja sen aikana tehdyistä päätöksistä.

Sunnuntai: Uusi näkökulma elämään

Sunnuntaina palataan takaisin lähtöruutuun. Pyhitetään tunti tai kaksi sille, että pohditaan mitä tästä eteenpäin? Mitä asioita todella haluat muuttaa ja mihin todella haluat keskittyä tulevaisuudessa?

Sunnuntaina tärkein asia itselleni oli se, että tajusin miten hyvin asiat juuri nyt ovat. Käytin aikaa huomatakseni ja kirjoittaakseni niitä asioita ylös, joista olen ylpeä.

Mitä viikosta jäi käteen

Viikko tarjosi minulle kokemuksen jonka avulla on helppo siirtää omia rajoja tuonnemmaksi. Jos aiemmin neljä treeniä viikossa tuntui riittävältä määrältä, niin nyt treenaaminen kuutena päivänä viikossa ei tunnu enää yhtään hullummalta. Viikko antoi ajateltaaaa myös viikonlopun rutiineiden osalta. Pitäisikö viikonlopuissakin olla rutiinit? Helvetin viikon Lauantai sai minut pohtimaan, että tämä voisi olla hyvä idea. Viikoilta voisi viikonloppuihin ottaa ainakin aamutreenit ja säännölliset ruokailuajat. Tätä tekstiä kirjoittaessani on lauantai ja aamutreeni on vedetty. Ehkä osittain siksi sain tämänkin, melko pitkän tekstin kirjoitetuksi.

Suosittelen helvetinviikkoa kaikille.

Mitä enemmän tapaan ihmisiä sitä vakuuttunemmaksi tulen siitä, että ihmiset eivät hyödynnä omasta potentiaalistaan kuin pienen pikkuruisen osan. Useimpien lahjat jäävät hyödyntämättä koska uskomukset omista kyvyistä ovat vääristyneet.

Helvetinviikkoa tarjoaa monelle keinon huomata, että mihin kukin oikeasti kykenee. Aika monelle hedonistisen länsimaan kasvatille pieni rajojen rikkominen ja ravistelu tekisi varmasti hyvää. Enkä tarkoita vain suorituskyvyn kannalta vaan yksinkertaisesti hyvinvoinnin kannalta.

Omien rajojen rikkomisen tekee jännittäväksi lähinnä se, että jos jatkuvasti venyttää rajojaan niin löytääkö joku päivä itsensä epämukavuusalueelta asumasta? Ehkä. Ehkä ei. Eikai sitä ole olemassa enää jos siellä viihtyy.

Kiitos kun luit.

Kiinnostaako kirjoitteluni? Seuraa SoMessa niin saat ensimmäisenä tiedon postauksista.

Seuraa Mikkiä Twitterissä //
Seuraa Mikkiä LinkedInissä // Seuraa Mikkiä Facebookissa