Kirja-arvio: Laura Pääkkönen - Social Selling

Lauran kirja

Kirja: Social Selling - Henkilöbrändi, verkostot ja sosiaalinen media B2B myynnissä.
Kirjoittaja: Laura Pääkkönen
Julkaistu: 2017

Istun junan ravintolavaunussa ja haukottelen. Tavallisesta aamusta poiketen olen aamu kahdeksaan mennessä kaatanut kurkkuuni jo useamman kupillisen kahvia. Valvoin viime yönä. Valvomiseni syynä eivät kuitenkaan olleet 280 merkkiin venyneet twitter-päivitykset vaan jotain paljon kiehtovampaa. Minua valvotti juuri julkaistu kirja. Kirja jonka kanteen on vaaleanpunaisella kirjoitettu Social Selling - henkilöbrändi, verkostot ja sosiaalinen media B2B myynnissä.

Kirjoittajana Laura Pääkkönen on uusi tulokas, mutta puhuttaessa suomalaisista sosiaalisen myynnin vaikuttajista Laura Pääkkösen nimi mainitaan takuulla ensimmäisten joukossa.

Yhteenvetona kirjasta voisi todeta, että Laura on kirjoittanut tietokirjan, jossa monimutkainen asia on väännetty helposti luettavaan ja ymmärrettävään muotoon. Kirjan tulisi löytyä jokaisen B2B myyntiä tekevän myyjän kirjahyllystä.

Lauran kuva

Social Selling termillä kuvataan sellaisia tapoja ja käytänteitä joiden avulla myyntiä tekevät ihmiset pääsevät parempiin tuloksiin. Termin sisältö on suomalaisilla toistaiseksi hakusessa joten kirjalle ja todennetuille tuloksille on kysyntää.

Kirjan sisältö on loogisessa järjestyksessä. Ensin kirja selventää social selling trendin taustalla olevia ilmiöitä kuten muuttunutta ostokäyttäytymistä ja tämän jälkeen painopiste siirtyy digitaalisten kanavien kuten sosiaalinen media hyödyntämiseen myyntityössä. Henkilöbrändien ja asiantuntijabrändien arvoa tuodaan selkeällä tavalla kirjassa esiin monille suomalaisille tuttujen esimerkkihenkilöiden kuten Mikko Hyppönen, Sani Leino, Tuomas Enbuske kautta.

Kirja on kirjoitettu selkeästi myyntiä tekeville ja tämä on hyvä. Kirjan viestiä tukee hyvin se, että kirjoittajalle itsellään on käytännön kokemusta myynnistä ja markkinoinnista.

Usein sosiaaliseen myyntiin liittyvässä keskustelussa argumentit jäävät vähiin kun puhutaan tekemisen mitattavuudesta. Kirja antaa kelvollisen selityksen mittaamiseen liittyviin haasteisiin esimerkiksi ROR-käsitteen (return on relationship) muodossa, mutta mitään mittaamiseen liittyvää ihmelääkkettä tai teknologiaa kirja ei juurikaan esittele.

Kirjassa annetaan käytännönläheisiä ohjeita sosiaalisen median kanavista lähinnä LinkedIniin ja twitteriin. Suosituista sosiaalisen median kanavista käsittelemättä jäävät esimerkiksi youtube ja instagram. Kanavat syntyvät, kuolevat ja kehittyvät nopealla tahdilla joten kanavien rajaaminen vain tärkeimpiin on kuitenkin perusteltua.

Kaikki kirjassa annetut ohjeet tähtäävät myynnin tuottavuuden kasvattamiseen ja kirjassa annetaan erittäin konkreettiset neuvot tekemiseen. Kirjassa esitellään neljäportainen malli, jonka perusteella voi päätellä millä vaikuttavuuden tasolla oma sosiaalisen myynnin kompetenssi on. Ainakin allekirjoittaneen oli helppo tunnistaa oma taso ja nähdä jo takanapäin oleva kehitys. Tämä inspiroi ja motivoi lukijaa saavuttamaan seuraavan tason.

Kirjan luettuaan ei voi enää sanoa, etteikö tietäisi mitä pitää tehdä.

Se mihin kirja ei vastaa liittyy motivaatioon. Kuinka saada aluilleen tekeminen? Sosiaalinen myynnin mestariksi kasvetaan ajan yli joten yhden yön ihmeitä ei ole odotettavissa. Mistä motivaatio jokapäiväiseen tekemiseen?

Henkilökohtaisesti toivon, että Laura antaa vastauksia edellä mainittuihin kysymyksiin seuraavassa kirjassaan. Kirjailijaksi hänessä kyllä on ainesta.

Annan kirjalle arvosanan 5/5.

Kirjan voit tilata täältä
Liity sisäpiiriin Lauran socialselling.fi sivustolla.

Kirjoittaja on myynnin erikoismies ja itsekin sosiaalisesta myynnistä innostunut Mikki Ylevä. Mikki kehittää, johtaa ja tekee myyntiä Haltulla.

Seuraa Mikkiä LinkedInissä ja twitterissä.