Tuottavuutta tieto- ja viestintäteknologiasta, mutta miten?

MAWR PAWR

Globaali finanssikriisi, teknologiateollisuuden romahdus (Nokia) ja ennenkaikkea kansantalouden huono tuottavuus ovat ajaneet Suomen tilanteeseen, jossa suurennuslasin alla on julkisen sektorin ja suomalaisten yritysten tuottavuus ja siihen vaikuttavat tekijät. Tilastojen valossa Suomella on maailman parhaat lähtökohdat digitaalisen yhteiskunnan kehittämiseen, mutta ns. kasvun resepti on kuulemma hukassa. Yllämainittu on monelle varmasti tuttua, mutta tämän kirjoituksen aiheena on pohtia Tieto- ja Viestintäteknologia vaikutusta suomalaisten "tavallisten" yritysten tuottavuuteen sekä hakea konkreettisia syitä liian hitaalle kehitykselle.

Viime viikolla julkaisin LinkedInissä kirjoituksen jossa avasin omaa näkemystäni siitä, miksi Suomalaiset yritykset eivät hae tuottavuutta ict:stä omaehtoisesti. Onko kyse tiedon ja ymmärryksen puutteesta, asenteesta vai huonoista myyjistä - väitän että ongelmat syntyvät ainakin edellä mainittujen asioiden summasta. Ammattini puolesta voin vakuuttaa että Suomessa on ict-alalla osaamista ja tarjontaa ihan riittämiin. Verkot, niin langattomat kuin kiinteätkin, ovat maailman huippuluokkaa ja töitä voidaan tehdä paikasta ja ajasta riippumatta.

Puitteet uudelle työlle ja uudelle liiketoiminnalle on luotu, nyt pitäisi ryhtyä toimiin.

En aio nyt sivuta iisiparkkeja, uubereita tai muita tässä muutoksessa jo onnistuneita vaan kokemukset pohjautuvat enemmänkin perinteisiin PK-yrityksiin missä apua ja ymmärrystä kaivataan kaikista eniten. Lukuiset tutkimukset ja omat kokemukset ovat osoittaneet todeksi joitakin konkreettisia ongelmia.

pilven hyödyt perustellaan liian kapeasti

Vika ei siis ole palveluissa itsessään, niiden käytön vähäisyydessä tai palvelun laadussa. Suomessa pilveä käytetään erittäin ahkerasti (kts. kuva tekstin lopussa). Yksi selkeä ongelma on että pilven hyödyt perustellaan, niin ostajan kuin myyjänkin toimesta, liian kapeasti. Tämän olen itse todennut ja useimmiten keskeiset syyt investoinnilla ovat kustannussäästöt ja/tai laitealustan ylläpidollisen vastuun siirto toisaalle. Monesti myös pilven kustannusrakenne, maksat vaan käytöstä, houkuttelee siirtymään pilven käyttöön aina siinä vaiheessa kun rahat on vähissä ja laitealustan elinkaari on tulossa tiensä päähän.

kun vanha prosessi siirretään pilveen sellaisenaan, jäävät hyödyt vähäisiksi

Seuraavana ongelmana mainittakoon, että kun vanha prosessi siirretään pilveen sellaisenaan, jäävät hyödyt vähäisiksi. Tästä hyvänä esimerkkinä vaikka erilaiset virtuaaliset vaihdepalvelut muutama vuosi takaperin. Vanha puhelinjärjestelmä siirretään virtuaaliseen ympäristöön joka tuotetaan pilvestä. Lähtökohtana kaupankäynnille on asetelma jossa asiakas sanelee omat tapansa toimia ja toivoo että palveluntarjoajan järjestelmä istuu muottiin. Tässä on niin myyjällä kuin asiakkaallakin peiliin katsomisen paikka. Nimittäin tutkimustenkin valossa tällaisilla muutoksissa saattaa olla jopa negatiivinen vaikutus tuottavuuteen. Näihin syyllistyin itsekin siihen aikaan kun olen juniorimyyjä.

ongelmat johtamisessa

Kolmantena mainittakoon ongelmat johtamisessa. Oli kyseessä suuri tai pieni muutos, liittyi se sitten kommunikaatioratkaisuun tai erppiin tai pilveen yleisesti, mikäli se vaikuttaa ihmisten tapaan toteuttaa työtään niin muutoksen tulee olla johdettu. Palvelun hyödyt tulee jalkauttaa läpi koko organisaation ja jokaisen tulee ymmärtää millä tapaa uudistus vaikuttaa omaan tekemiseen ja mitä käyttäjä siitä hyötyy. Parhaassa tapauksessa hyvin johdetun muutoksen ansiosta alkaa organisaatiosta sadella kehitysehdotuksia jotka muuttavat tapoja tehdä työtä ja tätä kautta vaikuttavat tuottavuuteen. Hyvänä esimerkkinä vaikka sähköpostipalveluiden uudistus jossa vanha postipalvelin korvataan Microsoftin 365 pilvipalvelulla. Microsoft 365 on ennenkaikkea viestintää tehostava palvelu, mutta samalla kun viestintää voidaan tehostaa, voidaan tässä myös mennä perse edellä puuhun. Reaaliaikainen tilatietoa, uudet viestintämahdollisuudet ja jatkuva tavoitettavuus asettavat organisaatiolle vaatimukset laatia yhteiset viestintää koskevat pelisäännöt. Suuremmissa yrityksissä näille pelisäännöille on nimikin, Vuorovaikutusstrategia.

Digibarometri, pilvipalveluiden käyttö

Mitä sitten pitäisi tehdä jotta yllämainitut ongelmat voitaisiin välttää ja ict:stä sekä pilvestä saataisiin aitoa tuottavuutta? Ostajan näkökulma - ole avoin uusille ajatuksilla hankintavaiheessa ja kun päätös on tehty, vie projekti määrätietoisesti maaliin. Huomio koko organisaation palaute ja tee tarvittavat muutokset ketterästi. Myyjän näkökulma - Varmista että olet perillä asiakkaan liiketoiminnasta ja toimintatavoista. Voit ehdottaa konkreettisia muutoksia vain jos olet perillä toimintatavoista. Tätä kautta myyt paremmalla katteella ja tarjoat ainutlaatuisen asiakaskokemuksen. Myyjänä et pärjää enää kilpailussa jos aiot tehdä kauppaa muutamalla päivänselvällä hyödykkeellä.

Yhteenvetona 1+1+1+1+1=5

Tieto- ja viestintäteknologialla voidaan lisätä tuottavuutta, mutta tämä on monen pienen asian summa ja tätä laskutoimitusta hankala suorittaa päässälaskuna. Laskutoimitus voidaan kuitenkin tehdä jos ammattilainen laittaa sen paperille. Meillä DNA:lla on ammattilaisia. Jos kiinnostuit aiheesta niin laita viestiä.

Tuottavaa työviikkoa, Mikki Ylevä