Vaihtoehtoiset faktat lisäävät epäluottamusta

tekstikuva
Paavo Järvilehto julkaisi Markkinointi & Mainonta sivustolla hiljattain kirjoituksen. Kirjoituksessaan Paavo selventää lukijoille, miksi tarinan kerronta on tehokas vaikuttamisen keino. Lyhykäisyydessään kirjoituksen opetus on seuraava.

Medialukutaito pitäisi kuulua jokaisen kansalaisen perustaitoihin. Medialukutaito tarkoittaa siis sitä, että osaat kyseenalaistaa mikä on faktaa ja mikä fiktiota. Jos ihmiset eivät opi tarvittavia taitoja, niin uhkana on, että markkinoinnin keinot rajoittuvat valheisiin tai hieman kaunisteltuihin faktoihin. Tästä ilmiöstä on käytetty myös nimitystä vaihtoehtoinen fakta.

Paavon kuvaama uhka todellinen. Internet kaupallistunut. Klikkien, eli vaikuttavuuden määrä verkossa on markkinoinnin mittari numero yksi. Jos markkinointi saavuttaa tavoitteet ainoastaan vaihtoehtoisen totuuden kautta, niin minä näen tässä valtavan ongelman.

Ihminen ei kovin pitkään halua samaistua brändiin joka ärsyttää. Et usko vai? Otetaan pari esimerkkiä. Mitä nimiä sinulle tulee mieleen sosiaalisen median vaikuttajista? Mieti hetki. Kuinka moni heistä on ärsyttäviä?

Suurin osa sosiaalisen median vaikuttajista on raivannut tiensä huipulle jakamalla hyvää. Eivät ärsyttämällä. Brändillä on tilaa kasvaa ja kehittyä jos sen kasvu saa voimansa jostain muusta tunnetilasta kun vitutuksesta.

No miten ongelma ratkaistaan? Miten siirretään markkinoinnin painopiste vaihtoehtoisesta totuudesta takaisin todellisuuteen? Vastaus on niin yksinkertainen, että sen tajutessaan tekee mieli oksentaa. Brändin panoksena pitää olla maine. Mielellään ihmisen maine.

Miksi? No koska suuri pula ei ole rahassa tai hyvinvoinnissa vaan LUOTTAMUKSESSA.

Ole luotettava. Kun olet maineesi arvoinen niin sinusta aletaan kertoa tarinoita joissa ei tarvita vaihtoehtoista totuutta. Fiksuimmat ovat tämän jo tajunneet. Fiksuimmat kertovat teoistaan facebookissa livenä. Heihin voi luottaa koska he laittavat koko maineensa peliin. Se on iso uhraus.

Kiitos! kun luit tähän asti. Jos sinäkin olet sitä mieltä, että nyt on aika siirtyä sanoista tekoihin, niin lähde kanssani matkalle. Yhteinen matkamme voi alkaa täältä verkosta ja päätyä vaikka kahvikupposen ääreen.

Minun tarinaa voit seurata verkossa esimerkiksi Twitter tilin välityksellä. Tilin löydät täältä. Julkaisen kolmesti viikossa videon jossa kerron vinkkejä elämänhallintaan ja hyvinvointiin liittyen. Lupaan, että sinäkin hyödyt siitä. Mukaan saattaa mahtua muutakin hyvää meininkiä. Stay tuned!